2015. október 7., szerda

9.nap (július 13.) - Strasbourg 2.

Ezen a napon felhősebb idő várt minket, nem is bántuk a túlságosan bőséges napsütések után. Barátnőmékkel együtt busszal vágtunk neki Strasbourg legérdekesebb látnivalóinak felfedezéséhez.


Először a Barrage Vauban tetejére mentünk fel, ahonnan szép kilátás nyílt a Petite France városrészre.

Onnan némi játszóterezés után elsétáltunk a Gutenberg-térre, a lányok mentek egy kört a szép, régi (legalábbis annak látszó) körhintán.





Utána megnéztük a Notre-Dame katedrálist.



Érdekessége, hogy a kék-vörös-arany orgona és karzat nem hátul középen található, a gyönyörű, óriási rózsaablak helyén, hanem oldalt az egyik oszlopnál.



Különlegessége még egy kőből faragott, hatalmas Golgota-jelenet, a szintén szépen faragott szószék, és egy asztronómiai óra.




Ez a pontos időn és számos egyéb adaton kívül mutatta például az aktuális csillagképek állását.


A térről egyenesen a hajóállomásra mentünk, ahová már jó előre megvettük a jegyeket a 15 órakor induló hajókázásra. Negyedóránként indulnak a városnéző hajók, mindig óriási a sor a pénztárnál, úgyhogy az előre foglalással ezt megspórolja az ember. Ez pont a hátránya is, mert az interneten nem látszik előre, hogy nyitott vagy zárt hajóra szól-e a jegy. A fényképezés szempontjából  nekünk nem volt szerencsénk... Ez a körtúra egyébként nemcsak a belvárost kerülte meg, két zsilipezéssel színesítve, hanem felment egészen az Európa Parlamentig is.



Különböző nyelveken lehetett tájékoztató szövegeket hallani, volt külön gyermekeknek szóló is. Magyar persze nem volt, eléggé nehezményezték is a lányok...


A nap meglepetése: kötőhártya-gyulladás egyértelmű jeleinél a patikus tud antibiotikus szemcseppet adni, és nem kell teljesen kétségbeesetten olyan (gyerek)orvost hajkurászni, aki elfogadja a nemzetközi EU-kártyát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...