2015. augusztus 7., péntek

6. nap (július 10.) - Bern

Reggel szomorú búcsút vettünk nagyon kedves vendéglátóinktól, és elindultunk Genf felé. Útközben megálltunk megnézni Bernt, Svájc fővárosát.


A pályaudvaron hagytuk az autót egy parkolóházban, és onnan indultunk városnéző körutunkra. Először a Parlament épülete előtti teraszhoz sétáltunk, ahonnan szép kilátás nyílt a városra és az Alpok havas hegycsúcsaira.




Bern óvárosa igazi kis ékszerdoboz a valószínűtlenül kékeszöld Aare folyóval, érthető, miért tette az UNESCO a Világörökség részéve.


Hangulatos utcácskákon keresztül sétáltunk a Nydegg-hídon át a medveparkig. Sajnos épp átalakították, úgyhogy a macik őszig átmenetileg máshol tartózkodtak.





Séta közben számos érdekes díszkutat láttunk, például az Igazság-, Zászlós-, Sámson-, Zähringer-, Gyermekfaló-, Vadász-, Anna Seiler-, Mózes-, Sípos-kutat...

Igazság-kút
Sámson-kút
Gyermekfaló-kút
(azért építették, hogy az engedetlen gyerekeket fenyegethessék vele...)
Vadász-kút
Sípos-kút
Zähringer-kút, medve páncélban
Anna Seiler-kút, az első kórház alapítója
Nagyon tetszett egy maketteket áruló bolt kirakata egy átjáróházban. Az egyik felében csupa könyves alkotást lehetett látni, "egyszerű" képkeretbe vagy hegedű formába foglalt miniatűr könyveket, illetve a kedvenceimet: három könyvtárrészletet bácsikákkal. (Amúgy micsoda diszkrimináció, nők nem is olvashatnak?? :) )



A legmagasabb építmény


A vitrin másik fele miniatűr boltocskákat tartalmazott, pl. könyvesboltot, koronaboltot...


Itt a kedvencem egy csigán utazó manó volt, aki terményeket vitt magával.


Természetesen nem hagytuk ki Bern leghíresebb nevezetességét, az Óratornyot sem.


Az asztronómiai óráról le lehetett olvasni a dátumot, napot, csillagjegyet, holdfázist, az alkonyat-pirkadat-naplemente időpontjait, stb.


Megérte Bernben körülnézni, élményekkel gazdagon megrakodva folytattuk utunkat Genf felé. Útközben a hegyek mögött néhol felbukkant rövid időre a Mont Blanc hófehér csúcsa...


U.i. Jó tanács a parkoláshoz, ha valaki ellátogat Bernbe: érdemes az autót még a külső résznél egy bevásárlóközpontnál hagyni, és onnan vonattal bemenni a pályaudvarig. Mert átszámolva az ottani olcsóbb, 300 Ft/órás parkolást plusz a vonatjegyeket oda-vissza jobban megéri, mint az 1200 Ft/óra a központban, pláne egész napos városnézés esetén. Ez az őrült drágaság egész Svájcra jellemző, például egy gombóc fagyi 1100 Ft, de láttunk férfi hajvágást 24000 Ft-os tarifával, sima mezei Cordon Bleu sült krumplival 8100 Ft...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...